RESIPI KETAM LEMBUT GAYA AYUTTHAYA - RESIPI THAI

Bahan-bahan:

  • 2 ekor ketam, bersihkan dan buang bahagian perisai
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu makan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 3 helai daun limau purut
  • 5 biji cili padi (dipotong kecil)
  • 1 biji telur
  • 1 sudu makan mentega
  • 2 cawan minyak masak untuk menggoreng

Cara membuatnya:

  • Gaulkan tepung gandum, garam dan tepung beras dengan ketam.
  • Goreng ketam tetapi jangan terlalu garing. Angkat, tos dan ketepikan.
  • Masukkan mentega ke dalam kuali. Tumis cili merah, cili padi dan telur.
  • Masukkan daun limau purut.
  • Tuang di atas ketam goreng tadi.
  • Sedia untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment