Resepi malas nak buat kulit karipap sebenarnya ni.
Bahan-bahan ( 5 orang )
- Kulit popia saiz besar secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- >> INTI <<
- 1 cawan daging kisar
- 500g ubi kentang-potong dadu
- 1 labu bawang besar-potong dadu
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 1 sudu besar rempah kari
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1 tangkai daun kari (optional)
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- >>Sediakan Inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
- Masukkan rempah kari biar sehingga garing
- Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
- Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
- Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
- Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
- Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
- Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas
0 comments:
Post a Comment