TEPUNG PELITA


Tepung-pelita

kueh tradisional

Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )

  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras(ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam

Cara-cara

  • Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  • Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  • Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  • Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  • Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  • Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
  • Sejukkan

0 comments:

Post a Comment