ANIKA MUFFIN

Bahan-Bahan:
  • 400 gm tepung gandum
  • 350 ml minyak jagung
  • (minyak masak pun boleh)
  • 200 ml air suam
  • 250 gm gula pasir
  • 30 gm serbuk penaik
  • 20 gm tepung jagung
  • 20 gm susu tepung
  • 3 biji telur
Bahan perisa:
  • Coffee Emulco
  • Keladi
  • Pisang
  • Blackcurrent
Cara:
  • Satukan minyak jagung, gula, air suam, susu
  • tepung, tepung jagung, telur ke dalam mangkuk adunan.
  • Kacau adunan ini selama 5 minit atau sehingga rata semuanya dan tidak bergentel.
  • Masukkan tepung high protin yang telah diayak bersama serbuk penaik, kacau hingga rata.Asingkan adunan kepada tiga bahagian dan tiap-tiap bahagian bolihlah di bubuh perisa coffee, keladi dan esen pisang.
  • Sediakan mangkuk kertas mengikut ukuran yang disukai diletakkan didalam acuan berlubang khas untuk membuat muffin atau kek cawan. Bakarlah hingga kekuningan.
Cadangan Hidangan:
  • Muffin ini bolih ditambah dengan perbagai perisa dan hiaslah atasnya mengikut kretiviti masing-masing.
Tambahan:
  • Juadah ini sangat mudah di sediakan dan sedap rasanya tak perlu menggunakan mesin pemutar kek

0 comments:

Post a Comment