kuih traditional drpd ubi kayu. senang aje nak buatnye.
Bahan-bahan ( satu loyang kecik )
- ½ kilo ubi kayu parut
- 120g gula pasir
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh perasa
- ½ cawan air
- pewarna yg disukai
- kelapa parut putih yg dicampur dgn garam (dikukus sbentar)
Cara-cara
- ubi kayu parut diperah dan toskan airnya. ambil pati drpd air perahan ubi kayu itu dan digaul bersama ubi kayu parut tadi.
- masukkan garam, gula, perasa, serta air ke dalam ubi kayu tadi dan gaul rata.
- letakkan perwarna dan kacau. kemudian tuangkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn sdikit minyak.
- kukus selama 15 minit ke dalam periuk kukus yg telah dipanaskan.
- bila da sejuk, potong dan makan bersama kelapa parut putih.
0 comments:
Post a Comment