BANANA COOKIES CRUNCH


Banana-crunch

cookies guna kerepek pisang

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • 150g tepung
  • 1/3 sudu soda bikarbonat
  • secubit garam
  • 70g mentega tanpa garam
  • 50g shortening
  • 90g gula perang
  • 1 biji telur
  • sedikit vanilla oil
  • 120g kerepek pisang

Cara-cara

  1. Biarkan mentega, shortening dan telur pada suhu bilik
  2. Hancurkan kerepek pisang(kasar-kasar)
  3. Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam
  4. Pukul mentega dan shortening sehingga lembut
  5. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi sehingga kembang
  6. Masukkan telur dan vanilla oil. Pukul lagi.
  7. Masukkan tepung dan kacau sehingga sebati
  8. Ambik sedikit adunan tadi. Kemudia cover dengan kerepek pisang yang dah dihancurkan tadi. Buatlah bentuk leper dalam 2-3 cm. Aturkan atas dulang. Buatlah sampai habis
  9. Bakar dengan suhu 170C selama 18-20 minit

0 comments:

Post a Comment