Sedap. Kalau pada tamu biasenye makan guna sudu sbb lapis bawahnye tersanggatlah lembutnye.
Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
- Lapisan Bawah
- 1 kg ubi parut
- 230gm gula pasir
- 350gm santan
- 100gm butter
- 2 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- Sedikit pewarna kuning
- Lapisan Atas
- 50gm Susu Segar
- 230gm Susu pekat manis
- 20gm tepung gandum
- 3 biji kuning telur
- Sedikit pewarna hijau
- 100gm keju cheddar (diparut)
Cara-cara
- Lapik loyang dengan aluminium foil dan sapu sedikit butter. Ini supaya memudahkan kuih dikeluarkan dan dipotong.
- Panaskan oven. Masukkan semua bahagian lapisan bawah ke dalam mangkuk dan kacau sebati. Masukkan adunan kedalam loyang dan bakar pada suhu 180C selama 30 minit
- Lapisan Atas
- Satukan susu segar, susu pekat manis, pewarna hijau dan tepung gandum. Masak atas api perlahan sehingga sedikit mendidih. Matikan api. Masukkan kuning telur dan kacau lagi sehingga sebati kemudian baru masak atas api sehingga sedikit pekat.
- Apabila lapisan masak keluarkan dari oven. Jangan matikan oven. Tuangkan lapisan atas dan ratakan mengunakan spatula. Taburkan cheddar cheese yang telah diparut.
- Bakar lagi pada suhu 180C selama 20 minit.
- Biar kuih betul betul sejuk sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment