lembut dan sedap
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 250g tepung berprotin tinggi
- 100g plain yogurt
- 45g air
- 25g telur
- 20g gula
- 3g garam
- 25g mentega
- 2.5g dry yeast
- 80g tuna
- 1/4 bawang besar
- 2 sudu soso tomato-kalo suka pedas boleh guna sos cili
- sebuk lada putih
- telur utk glis
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. Bila dah siap, tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 dan bentuk bulat-bulat. Rehatkan selama 10 minit.
- Sementara tu sediakan tuna. Cincang bawang besar. Tuna pula buang air/minyak. Masukkan tuna, bawang besar, serbuk lada putih, sos tomato dan kacau. Kalau tuna tak masin bolehlah tambah garam.
- Ambik sebiji roti, canaikan. Masukkan inti. Gulungkan. Kemudian potong 2 tapi jangan putus. Buka potongan tadi(terbelah dua). Buat sampai habis. Nak senang potonglah dengan gunting.
- Penaikkan sehingga 2x. Boleh penaik guna oven- 30minit pada suhu 30 degree.
- Lepas tu bolehlah glis dengan telur. Letaklah mayonis di atasnya.
- Bakar pada suhu 180degree selama 12 minit.
0 comments:
Post a Comment