BUN TUNA


Roti

lembut dan sedap

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 250g tepung berprotin tinggi
  • 100g plain yogurt
  • 45g air
  • 25g telur
  • 20g gula
  • 3g garam
  • 25g mentega
  • 2.5g dry yeast
  • 80g tuna
  • 1/4 bawang besar
  • 2 sudu soso tomato-kalo suka pedas boleh guna sos cili
  • sebuk lada putih
  • telur utk glis

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. Bila dah siap, tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 dan bentuk bulat-bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  2. Sementara tu sediakan tuna. Cincang bawang besar. Tuna pula buang air/minyak. Masukkan tuna, bawang besar, serbuk lada putih, sos tomato dan kacau. Kalau tuna tak masin bolehlah tambah garam.
  3. Ambik sebiji roti, canaikan. Masukkan inti. Gulungkan. Kemudian potong 2 tapi jangan putus. Buka potongan tadi(terbelah dua). Buat sampai habis. Nak senang potonglah dengan gunting.
  4. Penaikkan sehingga 2x. Boleh penaik guna oven- 30minit pada suhu 30 degree.
  5. Lepas tu bolehlah glis dengan telur. Letaklah mayonis di atasnya.
  6. Bakar pada suhu 180degree selama 12 minit.

0 comments:

Post a Comment