Bahan-bahan ( 14 biji (ikut saiz) )
- 200 gm tepung gandum
- 30 gm gula halus
- 1/2 camca besar yis kering
- 1 camca besar susu tepung
- 1 camca teh dough softener
- 1 camca besar susu pekat manis
- 1 1/2 camca besar shortening
- 1/2 biji telur
- 3 camca besar kentang lecek
- 1/2 camca besar minyak jagung
- 1/2 camca teh bread improver
- secubit garam
- 1/4 cawan air sejuk
Cara-cara
- Campurkan air sejuk,telur dan susu pekat.Kacau rata dan ketepikan.
- Campurkan tepung,gula halus,yis,susu tepung,shortening,dough softener,bread improver dan gaul rata.
- Masukkan campuran air sejuk ke dalam campuran tepung.Uli hingga sebati .
- Masukkan kentang lecek dan minyak jagung.Uli dalam 20 minit (doh memang melekit ,tak perlu tambah tepung).Rehatkan doh 1/2 jam.
- Bila doh dah naik sekali ganda,bulat-bulatkan dan buat bentuk donat.Rehatkan lagi 1/2 jam.
- Goreng dengan api sederhana hingga masak.Toskan minyaknya,hiaslah ikut suka.
0 comments:
Post a Comment