Ikan singgang (aya)


Ikan_singgang

masakan org pahang kot coz emy org pahang, tp kelantan dia tak letak serbuk kunyit supaya nampak kuning.resepi ma je... Gambar daripada laporan masakan oleh sunkist.



Bahan-bahan ( 4 org makan (sepinggan) )

  • seekor ikan aya (ikan tongkol) saiz yang sedang2 je
  • air 4 cawan
  • bawang merah 2 ulas(dipotong halus)
  • bawang putih 3 ulas(dipotong halus)
  • garam secukup rasa
  • lengkuas (sikit je)
  • asam keping
  • serbuk kunyit sikit
  • lada kecil 4 biji
  • gula sesudu

Cara-cara

  1. panas kan periuk isi air 4 cawan masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, lada kecil, kunyit dan gula tunggu sampai ikan masak dan hidangkan.

0 comments:

Post a Comment