KEROPOK LEKOR


Kepok_lekor

kepok lekor ni asal dr terenganu tp diubah suai dgn bahan yg mudah ditemui ditmpat anda/saya

Bahan-bahan ( 10 org )

  • 1 kilo ikan kembung/ selayang
  • 500 g tepung kanji/ubi @ seeloknya tepung sagu
  • sedikit garam
  • beberapa ketul kiub ais/air batu
  • Air secukupnya (agak2 le)

Cara-cara

  1. Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk @ cincang halus2.
  2. Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sikit.
  3. Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air ( agak2 le).
  4. Akhir sekali uli bahan2 tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat , sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..

0 comments:

Post a Comment