KUIH LOPIS


Kuih_lopes_017

Resepi dari ibu.....

Bahan-bahan ( 40-45biji )

  • 2kg Beras Pulut
  • 1-2biji Abu-chang
  • Secukup Air
  • Daun pisang
  • Air Gula Melaka
  • Kelapa Parut

Cara-cara

  1. Cuci Beras Pulut, Lalu rendamkan bersama abu-chang selama 6jam.
  2. Sesudah 6jam, toskan.
  3. Bersihkan Daun Pisang, potong saiz kecil, panaskan diatas api supaya daunnya lembut.
  4. Kuih_lopes_004
    Lipatkan daun seperti bentuk segi-tiga
  5. Kuih_lopes_010
    Kemudian masukkan pulut, padatkan, lalu bungkus ketat hingga menjadi bentuk segi -tiga.
  6. Ulangi hingga mendapat 2-3biji, ikat dgn tali rafia supaya bila merebuskannya, pulut tak terkeluar.
  7. Bila dah habis membungkus. Masukkan kedlm periuk besar, tuangkan air hingga menutupi kuih. Rebuslah selama 4jam.
  8. Bila dah masak, keluarkan dari periuk dan biarkan ianya sejuk.
  9. Balutkan kuih lopes dgn kelapa parut, sajikan bersama air gula melaka.

0 comments:

Post a Comment