seafood spaghetti
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- 250g pasta
- 300g lala
- 1 tin tomato puri
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang lada kering
- 2 sudu besar olive oil
- fresh parsley atau dry parsley secukupnya
- garam
- serbuk perisa (optional)
Cara-cara
- Hiris bawang putih dan bersihkan lala. Kalau tomato berbiji, ramaskan dengan tangan.
- Panaskan air. Kemudian masukkan pasta dan sedikit garam. Masak jangan terlalu lembik. Biar keras sedikit.
- Sementara itu, bolehlah siapkan sosnya. Masukkan olive oil, lada kering dan bawang putih ke dalam fry pan. Kemudian nyalakan api
- Bila bawang putih nampak perang, masukkan lala. Kemudian tutup pan. Biar 2 minit.
- Masukkan garam dan serbuk perisa. Lepas tu masukkan pasta. Gaul sebati dan padamkan api. Jangan terlalu lama. Nanti pasta akan mengembang. Ini boleh menjejaskan rasa pasta.
0 comments:
Post a Comment