LALA SPAGHETTI


Spaghetti

seafood spaghetti

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 250g pasta
  • 300g lala
  • 1 tin tomato puri
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang lada kering
  • 2 sudu besar olive oil
  • fresh parsley atau dry parsley secukupnya
  • garam
  • serbuk perisa (optional)

Cara-cara

  1. Hiris bawang putih dan bersihkan lala. Kalau tomato berbiji, ramaskan dengan tangan.
  2. Panaskan air. Kemudian masukkan pasta dan sedikit garam. Masak jangan terlalu lembik. Biar keras sedikit.
  3. Sementara itu, bolehlah siapkan sosnya. Masukkan olive oil, lada kering dan bawang putih ke dalam fry pan. Kemudian nyalakan api
  4. Bila bawang putih nampak perang, masukkan lala. Kemudian tutup pan. Biar 2 minit.
  5. Masukkan garam dan serbuk perisa. Lepas tu masukkan pasta. Gaul sebati dan padamkan api. Jangan terlalu lama. Nanti pasta akan mengembang. Ini boleh menjejaskan rasa pasta.

0 comments:

Post a Comment