sesuai utk dessert
Bahan-bahan ( 17 keping )
- 45g mentega-dicairkan
- 3 biji telur
- 60g gula halus
- 450ml susu segar
- 195g tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- * 200ml fresh cream
- *1 sudu besar gula halus
- *80g cream cheese-suhu bilik
- *apricot jam secukupnya
Cara-cara
- Masukkan ke dalam mangkuk telur, gula dan susu. Pukul dengan perlahan-lahan.
- Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung ke dalam no.1. Kacau dan masukkan pula mentega yg telah dicairkan. Lepas tu masukkan pula ke dlm blender. Blend sehingga tak nampak tepung yg berketul-ketul. Simpan adunan dalam peti ais selama 1/2 jam.
- Sementara tu, sediakan krim. Pukul fresh cream dengan gula sehingga pekat. Masukkan pula cream cheese, pukul sehingga keras.
- Keluarkan adunan dr peti ais, biarkan berada di suhu bilik lebih kurang 10 minit.
- Sapukan minya pada kuali( kalau guna kuali jenis tak melekat tak payah sapu minyak). Ambik satu senduk kecik dan tuangkan ke dalam kuali. Buat macam bentuk lempeng. Buat senipis yang boleh. lagi nipis lagi sedap.
- Bila crepe dan siap dan sejuk. Buatlah lapisan crepe->cream->crepe->jam->crepe.. dan seterusnya.
- Wrap dgn sling film dan simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam sebelum dipotong. Dlm gambar ni i potong 2 sebelum disimpan coz my peti ais tak muat..heheh ;)
0 comments:
Post a Comment