ubahsuai dari resipi mango cheese tart
Bahan-bahan ( 16 biji- mini size )
Almond crust- 1/2 cawan gula
- 100g mentega(potong kecil-kecil)
- 1 cawan tepung gandum
- 2/3 cawan almond powder
- 250g philadelphia cream cheese
- 1 biji telur
- 1/4 cawan gula
- beberapa titik esen vanila
- 60g mix dry fuit
Cara-cara
- Panaskan oven ke 220 degree
- Sapu butter pada seluruh acuan muffin
- Sediakan crust. Masukkan gula dan tepung ke dalam food processor.Mix. Masukkan butter, mix again. Masukkan almond powder mix jadi macam serbuk roti.
- Ambik 1/4 cawan dan letak ke tepi untuk ditabur kat atas. Selebihnya masukkan ke dalam acuan dan tekan dengan jari pada bawah dan tepi acuan bagi serata. Masa tekan kat acuan, jangan tekan kejap sangat.
- Kemudian tabur crust yg disimpan tadi ke atas tart.
- Sediakan filling. Masukkan semua bahan untuk filling kecuali dry fruit ke dalam food processor. Pukul rata sehingga smooth. Masukkan dry fruit dan kacau. Ceduk dengan sudu dan letakkan filling ke atas crust tadi.
- Kemudian tabur crust yg disimpan tadi ke atas tart.
- Bakar dalam api 220C selama 10 minit. Turunkan ke 170C dan bakar lagi selama 20 minit
- Keluarkan dari oven. Sejukkan lebih kurang 20minit. Keluarkan dari acuan.
0 comments:
Post a Comment