Versi sendiri
Bahan-bahan ( 25 biji )
- KULIT PAI:
- 1/2 cawan tepung beras -guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan
- 125 ml air
- 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
- 1/2 sudu teh kapur makan
- 1/2 sudu teh garam
- Acuan pai tee
- INTI:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
- 1/2 sudu teh garam
- Sayuran potong memanjang /parut:
- - 1 batang lobak merah
- - 1 biji sengkuang
- - 1 batang timun
- ********
- 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
- Sos pencicah
Cara-cara
- UNTUK KULIT PAI:
- Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
- Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar
- Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.
- Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.
- UNTUK INTI:
- Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.
- Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.
- Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.
0 comments:
Post a Comment