PUDING JAGUNG KASTARD BERLAPISKAN CHEESE CREAKER


Image_165_

resepi dari mama..senang gile nk uat..besh la..my faveret..

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 tin jagung (sweet corn cream style)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin air (sukat gune tin susu cair)
  • 4 sudu besar tepung kastard
  • 4 1/2 sudu besar gula (ikut suke nk manis or kurang manis..ikut suke la..)
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Image_159_
    Campurkan semua bahan dalam periuk..kacau sehingga sebati..
  2. Kemudian baru letakkan atas dapur dengan api yang perlahan..Kacau sehingga pekat..
  3. Image_162_
    Sementara tuh..susun biskut lam bekas(lihat gamba)..leh suh sesape tlg..sbb adunan tadi mesti dikacau slalu..
  4. Image_163_
    Setelah adunan tadi pekat, tuang sedikit ke atas lapisan biskut tadi (lihat gamba) sehingga menutupi semua biskut..
  5. Image_164_
    Susun biskut lagi atas lapisan adunan tadi..
  6. Tuang lagi adunan ke atas lapisan biskut seperti langkah 4 tadi..(biasanya sy buat 3 lapisan)..lapisan atas skali adalah adunan puding tadi
  7. Biarkan sejuk seketika..lepas tuh leh masukkan lam fridge..sedap dimkn time da sejuk..yummy!

0 comments:

Post a Comment