Satay Melayu Asli




Bahan- bahan

  • 250g daging lembu - potong nipis sepanjang 3cm.

Bahan Kisar (tidak terlalu halus):

  • 5 cili kering (yang sudah direbus dengan air panas)
  • 4 biji b awang merah
  • 1 batang serai - dipotong
  • 1 sudu kecil halia yang dicincang
  • 1 sudu kecil lengkuas yang telah dicincang
  • 1/2 camt jintan putih (disangai)
  • 1 camB serbuk ketumbar
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar gula
  • 1/4 camt serbuk kunyit
  • air asam jawa
  • 2 sudu garam
  • campurkan 3 camB minyak dan 1 camB gula (untuk memberus sate apabila dipanggang atas bara)
  • 3 batang serai -8-10 cm panjang, ditumbuk hujungnya dengan lesung dan digunakan sebagai pemberus sate)
  • 15-20 lidi sate

Cara-cara:

  • Campurkan bahan yang telah dikisar bersama gula, kunyit, air asam jawa dan garam. Masukkan daging lembu and gaulkan rata bersama bahan kisar. Perapkan selama 4 jam.
  • Cucukkan 4-5 keping daging ke dalam lidi sate, pastikan penghujung lidi di tutup. Berus dan sapukan campuran minyak dan gula menggunakan batangan serai yang telah dihancurkan hujungnya. Panggang di atas bara api lebih kurang 3 minit setiap bahagian dan balikkan.
  • Hidangkan dengan kuah sate, timun, lontong dan hirisan timun.

Tips: gula dan minyak yang di gunakan sebagai berusan kepada serai adalah untuk membolehkan daging dibahagian luar lebih mersik dan sedap. Separuh orang juga akan memerahkan limau nipis ke atas daging untuk melembutkan dan mercepatkannya masak. Selain drpd. minyak dan gula ada juga menggantikan minyak dengan santan dan gula untuk disapu ke atas sate sewaktu sedang dibakar. Santan akan pecah minyak apabila dipanggang atas bara dan sate akan kelihatan berminyak juga.



Sambal Satay

  • 200g kacang - digoreng tanpa minyak. Bila sejuk, kisar kasar.
  • 5 sudu besar mminyak
  • 1 helai daun chekor (jika boleh didapati)
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • 2 cawan air
  • 4 sudu besar gula
  • garam secukupnya

Kisar:

  • 25 lada kering (yang telah direbus dan dibuang airnya)
  • 2 batang serai - dipotong kecil
  • 2 sudu lengkuash yang telah dipotong
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu jintan putih - sangai (digoreng kering) sehingga wangi
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar

Cara-cara:

  • Panaskan minya, masukkan bahan yang telah dikisar dan daun chekor. Goreng sehingga wangi , dan tambah kacang yang telah dikisar kasar, kacau, masukkan air asam jawa, gula dan garam. Masak sehingga mendidih, kacau sekali-sekala.
  • Perlahankan api, dan masak sehingga kuahnya memekat dan minyak telah timbul di permukaan periuk/kuali.

Tip:

1. Cuba masak sehari sebelum menggunakannya untuk rasa yang lebih lazat.

2. Daun chekor biasanya popular di singapore dan boleh didapati di Geylang Serai market. Jika tidak boleh didapati .. tak payah masukkan.

0 comments:

Post a Comment