Sesuai untuk berbuka puasa.......apa lagi jom leer sekali kita makan!!!!
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 300 g pasta kerang, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak.
- 1 keping dada ayam, didadu*
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam*
- 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 15 minit)
- 10 kuntum cendawan butang, belah 4 setiap satu
- 1 biji ubi kentang, didadu sederhana besar
- 2 liter air
- 2 kiub ayam "MAGGI"
- 1 camca teh serbuk lada hitam
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS:-
- 1 inci kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 biji pelaga
- 1 batang leek, dihiris halus
- 4 ulas bawang merah, dihiris halus
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 1 inci halia, diketuk
BAHAN HIAS:-
- Bawang goreng
- Hirisan daun sup/bawang
- Hirisan cili padi (jika suka)
Cara-cara
- Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak dan masukkan kesemua bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Masukkan kentang dan cendawan, kacau goreng utk 1 minit. Tuang air dan masukkan kiub ayam. Biar masak atas api sederhana hingga kentang 3/4 empuk.
- Kemudian masukkan ayam, serbuk lada sulah dan perasakan dgn garam secukupnya. Biar mendidih hingga daging ayam masak dan kentang empuk.
- Dalam mangkuk, isikan pasta secukupnya, tuang kuah dgn isi2nya sekali dan hias dgn bahan hias sebelum dihidangkan. Jika tak tahan pedas tak payah bubuh hirisan cili padi tadi..
- Penggunaan pasta tu terpulang pada kemahuan masing2, apa jenis pasta pun ok. Untuk kali nie mat cuba pasta bentuk kerang yg comel2 (dalam gambar tu pasta yg belum direbus....)
0 comments:
Post a Comment