sedap dimakan dengan sos thai ketika masih panas-panas
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 keping dada ayam
- 50g tepung gandum
- 1 biji telur gred b
- 2 sudu besar air
- cornflake tanpa perisa secukupnya
- 1/2 sudu kecil lada hitam
- 1 sudu kecil rempah kari
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 1/2 sudu kecil garam
- minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara-cara
- Bersih dan potong ayam kecil-kecil.
- Perapkan dengan bahan perap selama lebikurang 10 minit.Masukkan cornflake ke dalam beg plastik. Ramas biar kasar-kasar.
- Masukkan tepung, telur dan air ke dalam mangkuk. Kacau biar sebati.
- Masukkan kepingan ayam satu persatu ke dalam adunan tepung tadi.
- Kemudian letak pulak ke dalam beg plastik cornflake. Tutup mulut beg plastik tadi.
- Goncangkan biar cornflake bersalut pada ayam
- Goreng dalam minyak panas sehingga keperangan atau ayam masak.
0 comments:
Post a Comment