wat rendang ni semalam, lauk sampingan nasi lemak..try resepi dr internet..x tau la asli kedah k x tp disebut rendang kedah....
Bahan-bahan ( 1 family... )
- 1 ekor ayam-dipotong2
- santan dari 2 biji kelapa
- 1 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit
- 3 helai daun limau purut
- 2 sudu besar gula merah
- garam dan serbuk perasa (jika suka)
- 2 sudu besar minyak sapi
Bahan kisar:-
- 10 biji bawang merah
- 10 cm lengkuas
- 5 cm halia
- 3 cm kunyit hidup
- 5 batang serai
- 100 gm cili kering
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 biji cengkih
- 5 biji buah pelaga
Cara-cara
- Panaskan minyak sapi. Tumis bahan kisar dan rempah tumis hingga naik bau.
- Masukkan ayam, biar hingga airnya kering sedikit. Tuangkan santan bersama daun limau purut dan daun kunyit.
- Bila sudah empuk, masukkan kerisik, garam dan gula merah. Masaklah hingga pekat. Sedia untuk dimakan mengikut kesukaan masing2..
0 comments:
Post a Comment