Nama je pelik dan panjang... sebonarnyo, mudah ajo! Bahan-bahan pun sonang nok dapek... resepi orang bujang yang naik angin nak masak ari nie... ekekeke... :p
Bahan-bahan ( 1-2 )
- Semestinya Ayam
- 1/2 biji bawang besar (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 1/2 kiub sup (bukak uncang dia, ambil separuh dan tumbuk)
- 1 batang kecil kayu manis
- 1 biji telur
- 1 biji tomato
- 1 batang carrot kecil
- Kicap
- Madu (umm!!)
- 4 sudu besar Tepung Perasa Serbaguna Kentucky (RM 0.99 aje... hehehe murah...)
- 4 sudu besar Tepung Goreng Serbaguna Tempura (RM something... tak ingat la, tapi murah ajo...)
- Semestinya... garam dan perasa.
- Minyak untuk menumis
- Air 2/3/4 cawan (ikut suka)
- Daun sup dan daun bawang pun mesti ada...
Cara-cara
- Mula-mula, bersihkan ayam dan rebus la ayam itu. Sesudah nampak separuh masak, keluarkan ayam dan lumurkan dengan garam.
- Sesudah itu, lumurkan dengan madu dan telur bertujuan untuk memudahkan tepung yang akan digunakan untuk melekat. Masukkan sedikit kicap dan lumurkan.
- Kemudian, lumurkan dengan tepung Kentucky dan tepung Tempura. Biarkan ayam itu sekejap, biar ia menyerap aura bahan-bahan yang kita lumurkan tadi.
- Bawang besar, bawang putih, halia dan rempah sup yang telah ditumbuk ditumis sampai naik bau. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam lebihan air rebusan ayam tadi untuk buat sup.
- Biarkan ianya mendidih, kemudian masukkan pula 1 batang kayu manis kecil. Masukkan pula carrot dan tomato serta sedikit garam dan perasa. Itu aja untuk supnya!
- Berbalik pula pada ayam yang beraura tadi. Goreng aja ayam itu. Itu aja! hehehe :p
0 comments:
Post a Comment