Enak dan lazat
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 ekor ayam dibuang kulitnya
- 8 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 2 inci halia
- 1 biji kunyit sebesar ibu jari
- Segengam ketumbar
- Sedikit jintan manis dan bunga pelaga
- 2 batang kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- Sebiji santan kelapa atau 1 tin susu cair F&N
- Garam dan serbuk perasa
- 4 biji kentang dipotong 2
Cara-cara
- Bersihkan ayam dan kemudian lumurkan sedikit dengan tepung dan garam untuk mengelakkannya mudah hancur sewaktu memasakknya.
- Tumbuk kesemua bahan yang bertanda #.
- Kemudian tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi bersama bahan bertanda *
- Masukkan ayam dan gaulkan sebentar bersama bahan tumisan selama 2 minit.
- Masukkan sedikit air agak-agak air setengah dari ayam di dalam periuk.
- Kemudian masukkan kentang dan tutup sehingga ianya separuh masak.
- Bila sudah separuh masak masukkan santan atau susu cair, garam dan serbuk perasa.
- Pastikan api serdahana besar supaya santan tidak pecah.
- Biar sehingga santan mendidih dan ayam tadi masak.
0 comments:
Post a Comment