AYAM GULAI KUNING


Ayam_gulai_kuning

Enak dan lazat

Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 ekor ayam dibuang kulitnya
  • 8 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji kunyit sebesar ibu jari
  • Segengam ketumbar
  • Sedikit jintan manis dan bunga pelaga
  • 2 batang kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • Sebiji santan kelapa atau 1 tin susu cair F&N
  • Garam dan serbuk perasa
  • 4 biji kentang dipotong 2

Cara-cara

  • Bersihkan ayam dan kemudian lumurkan sedikit dengan tepung dan garam untuk mengelakkannya mudah hancur sewaktu memasakknya.
  • Tumbuk kesemua bahan yang bertanda #.
  • Kemudian tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi bersama bahan bertanda *
  • Masukkan ayam dan gaulkan sebentar bersama bahan tumisan selama 2 minit.
  • Masukkan sedikit air agak-agak air setengah dari ayam di dalam periuk.
  • Kemudian masukkan kentang dan tutup sehingga ianya separuh masak.
  • Bila sudah separuh masak masukkan santan atau susu cair, garam dan serbuk perasa.
  • Pastikan api serdahana besar supaya santan tidak pecah.
  • Biar sehingga santan mendidih dan ayam tadi masak.

0 comments:

Post a Comment