resepi daripada mak
Bahan-bahan ( ramai )
- Ayam atau daging
- 2 batang serai
- Sedikit lengkuas - dimesin
- 3 ulas bawang putih - dimesin
- 1/2 ulas bawang besar - dimesin
- Cili kering ( mengikut citarasa untuk pedas ) - dimesin
- sedikit cuka atau air asam jawa.
- sedikit garam,gula dan air.
- Kicap
Cara-cara
- Potong ayam atau daging pada saiz kesukaan
- Blenderkan kesemua bahan yang dimesin itu kemudian panaskan minyak dan tumis bahan yang dimesin itu dan masukkan ayam
- Tambahkan sedikit air mengikut kuah yang dikehendaki, biar sehingga mendidih dan naik bau,masukkan air asam atau cuka,garam,gula dan kicap. Kacau lalu biarkan sehingga mendidih dan pekat
- Apabila masak bolehlah dimakan bersama nasi atau dicicah bersama dengan ketupat. Sebab itu ayam atau daging dipotong mengikut kesukaan anda
- Cubalah sedap.saya buat untuk cicah bersama ketupat dihari raya.SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment