BINGKA KUKUS

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan air
  • ½ camca garam
  • 2 cawan abu kayu parut
  • ½ biji kelapa, diparut
Beberapa titik bahan pewarna merah Bahan Sirap:
  • ½ cawan air
  • 125 gm gula melaka
  • 1 helai daun pandan, disimpulkan
Cara:
  • Gaulkan ubi kayu, air & bahan pewarna dalam sebuah periuk. Kukuskan selama 1/2 jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai. Gaulkan garam dengan kelapa parut. Balutkan kepingan-kepingan bingka dalam kelapa parut bergaram ini & isikan ke dalam pingan.
Cara membuat sirap:
  • Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam sebuah periuk & panaskan hingga larut. Besarkan api & didihkan hingga menjadi sirap yang pekat. Tapis ke dalam sebuah mangkuk. Hidangkan kuih bingka dengan sirap itu.

0 comments:

Post a Comment