BINGKA PANDAN

Sumber : Sue Suria
Kiriman : LindaZA

Bahan-bahan ( 1 loyang )

  • 250 gm gula ( saya guna 220g aja tapi stil manis for me, kata kawan dah ok nxt time saya guna 200g aja)
  • 4 biji telor
  • 215 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung custard
  • 140 gm mentega [dicairkan]
  • 60 gm serbuk santan
  • 1/2 tin susu pekat
  • 850ml air ( saya campurkan dgn 80ml kat bawah tu..blend pandan 10 helai tak payah guna pewarna)
  • 80ml jus pandan[5 helai daun pandan dikisar bersama 80 ml air]
  • 50 gm bijan
  • Sedikit pewarna hijau

Cara-cara

  • Campur semua bahan di atas kecuali bijan.
  • Adun sehingga adunan tidak berketul-ketul [kalau nak senang masuk dalam blend jer]
  • Tuang ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak.
  • Bakar selama 1 jam pd suhu 180 C.
  • Bila dah setengah jam taburkan bijan di atas kuih dan teruskan proses membakar.

0 comments:

Post a Comment