Sumber : Sue Suria
Kiriman : LindaZA
Bahan-bahan ( 1 loyang )
- 250 gm gula ( saya guna 220g aja tapi stil manis for me, kata kawan dah ok nxt time saya guna 200g aja)
- 4 biji telor
- 215 gm tepung gandum
- 50 gm tepung custard
- 140 gm mentega [dicairkan]
- 60 gm serbuk santan
- 1/2 tin susu pekat
- 850ml air ( saya campurkan dgn 80ml kat bawah tu..blend pandan 10 helai tak payah guna pewarna)
- 80ml jus pandan[5 helai daun pandan dikisar bersama 80 ml air]
- 50 gm bijan
- Sedikit pewarna hijau
Cara-cara
- Campur semua bahan di atas kecuali bijan.
- Adun sehingga adunan tidak berketul-ketul [kalau nak senang masuk dalam blend jer]
- Tuang ke dalam loyang yang telah dilengser dengan minyak.
- Bakar selama 1 jam pd suhu 180 C.
- Bila dah setengah jam taburkan bijan di atas kuih dan teruskan proses membakar.
0 comments:
Post a Comment