BLOTOK

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan Inti
  • Minyak untuk menumis
  • 1 biji bawang besar, dihiris halus
  • 250 gm daging ayam, dicincang
  • 2 biji kuning telur
  • 1 batang daun sup
  • 2 camca besar sos tomato
  • 2 camca besar sos tiram
  • Garam secukup rasa
Bahan-bahan Kulit:
  • 600 gm keledek
  • Air untuk merebus
  • 1 camca teh garam
  • 150 gm tepung gandum
  • 2 biji putih telur, dipukul sedikit
  • Minyak untuk menggoreng
Cara:
  • Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu. Masukkan ayam, kacau hingga masak. Masukkan bahan-bahan lain, kacau hingga telur masak. Angkat & biar sejuk.
Cara membuat kulit:
  • Rebus keledek bersama air & garam hingga empuk, kemudian lecek. Apabila agak sejuk, uli bersama tepung. Bulat-bulatkan sebesar ibu jari, masukkan inti & bentukkan seperti antan (anak batu giling). Celupkan blotok di dalam putih telur & digoreng hingga masak. Enak dimakan bersama sos cili.

0 comments:

Post a Comment