Bahan-bahan Inti
- Minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar, dihiris halus
- 250 gm daging ayam, dicincang
- 2 biji kuning telur
- 1 batang daun sup
- 2 camca besar sos tomato
- 2 camca besar sos tiram
- Garam secukup rasa
- 600 gm keledek
- Air untuk merebus
- 1 camca teh garam
- 150 gm tepung gandum
- 2 biji putih telur, dipukul sedikit
- Minyak untuk menggoreng
- Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu. Masukkan ayam, kacau hingga masak. Masukkan bahan-bahan lain, kacau hingga telur masak. Angkat & biar sejuk.
- Rebus keledek bersama air & garam hingga empuk, kemudian lecek. Apabila agak sejuk, uli bersama tepung. Bulat-bulatkan sebesar ibu jari, masukkan inti & bentukkan seperti antan (anak batu giling). Celupkan blotok di dalam putih telur & digoreng hingga masak. Enak dimakan bersama sos cili.
0 comments:
Post a Comment