BUN TELOR


Roti

Resepi menggunakan bread maker. Sesuai untuk sarapan pagi.


Bahan-bahan ( 14 biji )

  • 250g tepung roti (strong white bread flour)
  • 50g tepung biasa
  • 1 biji telur
  • 120cc susu segar
  • 3 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 50g mentega
  • [bahan glaze]
  • 1/2 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • Bazil (optional)
Inti :

  • 2 biji telur rebus
  • mayonis secukupnya
  • garam
  • serbuk lada putih
  • 1/2 bawang besar

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan kecuali bahan glaze ke dalam bread maker. On kan..
  2. Bila dah siap, keluarkan doh dan bahagikan kepada 2 bahagian. Bentukkan jadi bulat. Biarkan selama 20minit
  3. Sementara itu sediakan inti. Cincang bawang besar dan telur. Gaulkan dengan garam, mayonis dan sebuk lada putih sehingga sebati. Ketepikan
  4. Ambik sebahagian doh tadi. Canaikan jadi 4 segi. Masukkan inti dan gulong.
  5. Kemudian potong kepada 7 bahagian
  6. Ulang langkah 4 dan 5
  7. Masukkan ke dalam oven. rendahkan suhu kepada 40c. Penaikkan selama 40-50minit.
  8. Kemudian sapukan dengan bahan glaze tadi. Bakar pada suhu 180c selama 10-15minit
  9. Inti tadi sesuai juga diganti dengan tuna

0 comments:

Post a Comment