- Bahan-Bahan:
- 500 gm mee kuning (dicelur)
- 300 gm daging (dipotong)
- 300 gm daging ayam (dipotong)
- 300 gm udang
- 200 gm tauge
- Garam & minyak masak
- 2 sudu besar cili kisar
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1 mangkuk stok ayam
- 4 sudu besar sos tomato
- 4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji limau kasturi
- 1 biji telur
- Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Cara:
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.
Cadangan Hidangan:
- Masukkan mee & tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Bubuhkan cili merah, limau kasturi & daun bawang.
0 comments:
Post a Comment