MEE BANDUNG

  • Bahan-Bahan:

  • 500 gm mee kuning (dicelur)
  • 300 gm daging (dipotong)
  • 300 gm daging ayam (dipotong)
  • 300 gm udang
  • 200 gm tauge
  • Garam & minyak masak
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1 mangkuk stok ayam
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 biji limau kasturi
  • 1 biji telur
  • Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)

Cara:

  • Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.

Cadangan Hidangan:

  • Masukkan mee & tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Bubuhkan cili merah, limau kasturi & daun bawang.

0 comments:

Post a Comment