best for cappuccino lover!
Bahan-bahan ( 4 )
- 1 biji telur putih
- 3/4 cawan air panas
- 10g cappuccino(non-sweet)
- 120ml fresh cream
- 40g gula halus
- 8g gelatin
Cara-cara
- Campurkan gelatin dengan 1 sudu besar air. Kacau dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan cappuccino dengan 3/4 cawan air. Kacaukan. Kemudian masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut.
- Alaskan bekas campuran cappuccino dengan air yg mengandungi ketulan ais. Biarkan sejuk dan pekat.
- Dalam mangkuk lain pukul fresh cream dgn gula sehingga pekat. Masukkan fresh cream sedikit demi sedikit ke dalam cappuccino sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
- Dalam mangkuk lain pula, pukul telur putih sehigga bertanduk atau bila ditelangkupkan telur tak jatuh. Masukkan sedikit demi sedikit ke dlm (4) sambil dikacau dgn perlahan-lahan.
- Akhir sekali masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 40 minit atau lebih.
- Cappuccino yg saya guna.
0 comments:
Post a Comment