Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- beberapa ketul ayam
- garam dan serbuk lada - untuk perap ayam
- tepung jagung
- 3 biji cili kering - dipotong dua
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 biji bawang merah - dihiris besar2
- 1 capsicum atau lada benggala - dipotong dadu (boleh guna capsicum merah dan hijau untuk nampak lebih cantik)
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- minyak - untuk menumis
- air
- garam dan serbuk lada secukup rasa
- kacang gajus secukupnya
- daun bawang dan daun ketumbar - untuk hiasan
Cara-cara
- Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sebentar. Kemudian, salut ayam dengan tepung jagung. Deep fry ayam tadi dan ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering dan angkatkan setelah agak kehitaman. Tumis pula bawang putih, halia dan bawang merah hingga kekuningan dan naik bau.
- Tambah kan ayam yg telah digoreng, capsicum, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Tambah air secukupnya. Masukkan garam dan lada secukup rasa.
- Masukkan kacang gajus dan cili kering tadi dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi agak pekat.
-
- Hidangkan di dalam pinggan. Hias dengan daun bawang dan daun ketumbar. Siap! =)
0 comments:
Post a Comment