CHICKEN AND CASCHEW

Pic_003

yummiez@myresipi.com

Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • beberapa ketul ayam
  • garam dan serbuk lada - untuk perap ayam
  • tepung jagung
  • 3 biji cili kering - dipotong dua
  • 2 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 biji bawang merah - dihiris besar2
  • 1 capsicum atau lada benggala - dipotong dadu (boleh guna capsicum merah dan hijau untuk nampak lebih cantik)
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • minyak - untuk menumis
  • air
  • garam dan serbuk lada secukup rasa
  • kacang gajus secukupnya
  • daun bawang dan daun ketumbar - untuk hiasan

Cara-cara

  • Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sebentar. Kemudian, salut ayam dengan tepung jagung. Deep fry ayam tadi dan ketepikan.
  • Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng cili kering dan angkatkan setelah agak kehitaman. Tumis pula bawang putih, halia dan bawang merah hingga kekuningan dan naik bau.
  • Tambah kan ayam yg telah digoreng, capsicum, sos tiram, sos cili dan sos tomato. Tambah air secukupnya. Masukkan garam dan lada secukup rasa.
  • Masukkan kacang gajus dan cili kering tadi dan teruskan memasak sehingga kuah menjadi agak pekat.
  1. Pic_001
    • Hidangkan di dalam pinggan. Hias dengan daun bawang dan daun ketumbar. Siap! =)

0 comments:

Post a Comment