Roti kulit kayu manis .. best for cinnamon lover!
Bahan-bahan ( 10 biji )
- 250g tepung roti
- 150g fresh milk
- 25g telur
- 25g gula
- 4g garam
- 25g butter
- 2.5g dry yeast
- *********
- 20g butter(topping)
- 15g gula kastor
- 1 sudu kecil cinnamon
- 80g raisin
Cara-cara
- Masukkan semua bahan-bahan sehingga dry yeast ke dalam breadmaker. On kan.
- Bila dah bunyi buzzer untuk masukkan bahan, masukkan raisin.
- Bila dah siap keluarkan dr breadmaker. Keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 15 minit
- Ambik sebiji dan canaikan. Lipat jadi bentuk bola ragbi. Bahagian tepi lipatan letaklah ke bawah. Buat sampai habis.
- Dengan pisau, toreh memanjang bahagian atas. Biarkan naik 2 kali ganda.
- Untuk toppingnya. Potong kecil-kecil butter. Campurkan gula dan cinnamon powder.
- Bila roti dah naik 2kali ganda, letaklah toping pada bahagian torehan.
- Bakar dengan suhu 180C selama 12 minit
0 comments:
Post a Comment