Resipi ini belajar dari bonda.
Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
- 125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
- 100 gm butter
- 250 ml air
- 1/2 sudu teh gula
- 3 biji telur
- Bahan-bahan untuk inti jagung
- 1 cawan air
- 1/2 cawan susu cair
- 1 cawan jagung dalam tin
- 1/2 cawan tepung kastad
- 5 sudu besar gula
Cara-cara
- Cara-cara untuk puff
- Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
- Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
- Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
- Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung
- Cara-cara untuk inti
- Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
- Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff
0 comments:
Post a Comment