Satu lagi makanan tradisi melayu berasaskan pulut...
Bahan-bahan ( 15 batang )
- 4 cawan beras pulut
- 4 cawan santan
- garam secukup masin
- serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
- beberapa helai daun pandan
- daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)
Cara-cara
- cuci beras pulut dengan air suam
- masukkan santan+garam+daun pandan
- tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)
- bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
- ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
- ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
- tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
- gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
- letak atas api dan balik2kan hingga garing
- makan masa panas-panas... best!
0 comments:
Post a Comment