PULUT PANGGANG UMI_E


Dsc00589

Satu lagi makanan tradisi melayu berasaskan pulut...

Bahan-bahan ( 15 batang )

  • 4 cawan beras pulut
  • 4 cawan santan
  • garam secukup masin
  • serunding daging secukupnya (lebih kurang dalam 1 mangkok)
  • beberapa helai daun pandan
  • daun pisang secukupnya ( dalam 4 keping lebar pelepah pisang)

Cara-cara

  1. Pulutpgang1
    cuci beras pulut dengan air suam
  2. Pulutpgang2
    masukkan santan+garam+daun pandan
  3. Pulutpgang3
    tutup dan masukkan dalam microwave - tekan kat 'rice' atau set sekitar 15mins (kacau setiap 5 mins supaya pulut masak rata)
  4. Pulutpgang4
    bersihkan daun pisang dan layur atas api kemudia potong panjang 10inci dan lebar 5inci. Setelah itu ambil sehelai dan sapukan sedikit margerin di atasnya
  5. Pulutpgang6
    ambil 2 sudu besar pulut dan letak atas daun pisang
  6. Pulutpgang7
    ambil 1-2 sudu makan serunding daging dang letak di tengah2 pulut tadi
  7. Pulutpgang8
    tutup inti serunding daging dengan temukan kedua2 hujung pulut supaya tertutup
  8. Pulutpgang10
    gulungkan daun pisang dengan rapi serta padat dan pinkan dengan lidi dihujungnya
  9. Dsc00585
    letak atas api dan balik2kan hingga garing
  10. Dsc00586
    makan masa panas-panas... best!

0 comments:

Post a Comment