CREAM PUFF

Bahan-Bahan:

Bahan Pastry:
  • 330 gm air
  • 190 gm mentega
  • secubit garam
  • 240 gm tepung gandum
  • 9 biji telur
Custard Cream:
  • 55 gm custard powder
  • 2 biji telur
  • 1 tin susu cair - dibahagikan dua
  • 225 ml air
  • 160 gm gula
  • ½ sudu makan mentega
  • sedikit esen vanilla
Cara:

Cara-cara untuk membuat pastry:
  • 1 tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
  • Tuangkan air, mentega dan garam kedalam mangkuk dan jerangkan diatas dapur hingga mendidih.
  • Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam dan kacau dengan segera.
  • Masak hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk. Turunkan dari dapur dan salinkan ini kedalam mangkuk pemukul dan biarkan adunan sejuk sebentar.
  • Sesudah itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis. (sehingga boleh jatuh dari sudu).
  • Masukkan adunan kedalam piping bag dan dgn menggunakan nozzle bintang, terapkan bulatan kecil-kecil.
  • Bakar diketuhar selama 25 min dgn suhu 200 darjah.
  • Bila sejuk, belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream.
  • Cara-cara untuk membuat custard cream:
  • Bancuh custard powder dengan telur dan setengah tin susu cair.
  • Tapis dan ketepikan.
  • Air, setengah tin lagi susu cair dan gula dimasak diatas dapur hingga hampir mendidih.
  • Kemudian kecilkan api dan masukkan bancuhan telur dan custard powder tadi. Kacau adunan ini senantiasa hingga adunan agak pekat.
  • Apabila sudah pekat, masukkan mentega dan esen vanilla.
  • Sejukkan krim ini sebelum diisikan kedalam pastry tadi.
Tambahan:
  • make sure yang adunan tadi sejuk dahulu jika tidak ia akan menjadi leper!!

0 comments:

Post a Comment