Bahan Pastry:
- 330 gm air
- 190 gm mentega
- secubit garam
- 240 gm tepung gandum
- 9 biji telur
- 55 gm custard powder
- 2 biji telur
- 1 tin susu cair - dibahagikan dua
- 225 ml air
- 160 gm gula
- ½ sudu makan mentega
- sedikit esen vanilla
Cara-cara untuk membuat pastry:
- 1 tin pembakar kuih dialas dasarnya dengan kertas alas kuih.
- Tuangkan air, mentega dan garam kedalam mangkuk dan jerangkan diatas dapur hingga mendidih.
- Apabila sudah mendidih, tuangkan tepung kedalam dan kacau dengan segera.
- Masak hingga adunan menjadi satu 'dough' yg besar dan tak melekat ditepi periuk. Turunkan dari dapur dan salinkan ini kedalam mangkuk pemukul dan biarkan adunan sejuk sebentar.
- Sesudah itu, pukul adunan sambil menuangkan telur sedikit demi sedikit hingga habis. (sehingga boleh jatuh dari sudu).
- Masukkan adunan kedalam piping bag dan dgn menggunakan nozzle bintang, terapkan bulatan kecil-kecil.
- Bakar diketuhar selama 25 min dgn suhu 200 darjah.
- Bila sejuk, belahkan dua (tapi jangan putus) dan isikan dengan custard cream.
- Cara-cara untuk membuat custard cream:
- Bancuh custard powder dengan telur dan setengah tin susu cair.
- Tapis dan ketepikan.
- Air, setengah tin lagi susu cair dan gula dimasak diatas dapur hingga hampir mendidih.
- Kemudian kecilkan api dan masukkan bancuhan telur dan custard powder tadi. Kacau adunan ini senantiasa hingga adunan agak pekat.
- Apabila sudah pekat, masukkan mentega dan esen vanilla.
- Sejukkan krim ini sebelum diisikan kedalam pastry tadi.
- make sure yang adunan tadi sejuk dahulu jika tidak ia akan menjadi leper!!
0 comments:
Post a Comment