resepi mama i, call pagi tadi terus buat.. teringin nak makan sgt. ini i share utk u all semua.. minggu ni minggu cucur lah..
Bahan-bahan ( 28-30 biji sedang kecil )
utk kulit- 2 biji keledek saiz besar
- 1 cawan tepung gandum
- Garam
utk inti
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 cawan udang kering
- 2 biji bawang besar
- 5 batang serai
- 1 sudu kecil kunyit serbuk
- 5 tangkai cili kering (ikut kepedasan masing2)
- 1 sudu besar minyak masak
- Garam dan gula
Cara-cara
- untuk inti: blender cili kering+serai+udang kering dan bawang dgn sedikit air. Setelah halus masukkan kelapa parut, blender sekali. Blend sekejap jek. Setelah itu masukkan semua kedalam kuali. Masukkan juga kunyit + minyak + garam + gula dan serbuk perasa. Kacau sehingga inti tu masak, ia akan kelihatan kering sedikit.
- utk kulit: rebus keledek dengan air dan sedikit garam sehingga lembut. Setelah masak , buang air tinggalkan sedikit dan campurkan dgn tepung. Buat masa panas panas, senang nak lenyek. Jika adunan lembik lagi tambahkan sedikit demi sedikit tepung. Jgn terlalu byk nanti tak sedap.
- Selepas itu buat doh kecil2 . Ambil satu buat melengung. tip: semasa hendak membuat doh ni guna sedikit minyak masak di tangan agar tepung tak melekat , keje pun cepat dan senang.
- letakkan inti dan tutup kembali.
- Goreng dengan api yang sederhana. Siap untuk di santap
0 comments:
Post a Comment