Donut coklat
Bahan-bahan ( +- 20 biji )
- 1 biji telur
- 50g gula halus
- 4 sudu besar susu segar
- 80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
- 30g serbuk koko
- 50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
- minyak secukupnya
- kelapa kering secukupnya.
Cara-cara
- Ayak tepung dan serbuk koko.
- Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
- Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
- Gorenglah sehingga masak.
- Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
- Siap utk dihidang.
- Milo version. ganti kelapa kering dengan milo
0 comments:
Post a Comment