TALAM UBI


Kueh-talam-ubi

resepi dari internet, ok juga

Bahan-bahan ( satu keluarga yang besar )

Lapisan bawah
  • 1 kilo ubi kayu [mesinkan dgn 1 cawan air. Tapiskan ubi tu
  • 2 cawan air
  • 1 cwn gula merah
  • 1 cwn gula pasir
Bahagian atas
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan tpg beras
  • 4 1/2 cwn santan - 1 biji kelapa
  • 1 sk garam

Cara-cara

  1. panaskan pengukus
  2. air, gula merah dan gula dimasak hingga mendidih
  3. gaul dengan ubi kayu hingga rata dan kukus lebih kurang 20 minit
  4. campur semua bahan bahgian atas, kacau dan taoiskan
  5. kacau atas api sebentar lebih kurang 10 minit, jgn berhenti mengacau, pastikan api perlahan.
  6. Bila bahagian bwh dah masak cakar dengan garpu dan tuang bahagian atas perlahan-lahan. kukus 20 minit lagi
  7. tunggu sejuk dulu untuk potong supaya potongannya menawan.....

0 comments:

Post a Comment