Homemade Pizza


Img_4697_edit

resepi diambil dr blog skyblue.. hehe same dgn resepi kat bungkusan tepung roti Defiance..



Bahan-bahan ( 2 biji pizza: saiz 8" )

  • 500 g tepung roti
  • 12 g garam
  • 8 g yeast
  • 16 ml olive oil (atau minyak sayuran)
  • 250 ml air suam

Topping:


  • shredded pizza cheese secukupnya (or kalau takde pizza cheese, boleh campur cheddar and mozzarella)

pilihan topping:

  • bawang besar, sucuk (daging), ayam, olives, chillie pickles, nenas, tomato, etc. terpulang pada selera masing2.
  • tomato paste secukupnya

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan2 dalam breadmaker mengikut urutan yg disyorkan. Pilih setting dough and tekan 'ON'. Kalau tak ade breadmaker pun masih boleh buat pizza.. uli dough dgn tangan, macam uli utk buat roti.
  2. Img_4625
    Setelah dough siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk and tutup dgn cling wrap. Tunggu dalam 15 minit supaya dough naik.
  3. Bahagi dough kepada dua dan uli. Pizza ini akan naik dua kali ganda selepas dibakar. Jadi, jika nak pizza yg nipis kena agak2 bila uli tu.
  4. Letakkan dough yg telah diuli atas dulang pembakar. Sapu kan permukaan dgn tomato paste.
  5. Img_4648
    Letak kan topping pilihan.
  6. Img_4654
    Akhir sekali baru tabur kan cheese sebanyak yg anda suka.
  7. Bakar dalam oven dengan suhu 200 deg C selama 12-15 minit atau sehingga dough masak dan cheese telah cair.
  8. Boleh dihidangkan dengan sos, mashed potato and etc.


0 comments:

Post a Comment