Sumber : Wannorizan
Bahan-Bahan:
- 5 cawan tepung beras
- 3 1/2 cawan santan
- 1 sudu makan udang kering - dimesin halus
- 1 biji bawang putih - dimesin halus
- 1/2 sudu makan serbuk jintan manis
- 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
- Garam secukup rasa
- Kacang tanah - mengikut anggaran
- Minyak masak secukupnya
Cara
- Satukan tepung beras, udang kering, bawang putih, jintan putih dan jintan manis.
Kemudian masukkan garam di dalam mangkuk santan.
Bancuhkan tepung tadi dengan santan, perlu diingat hendaklah jangan terlalu cair tetapi sederhana.
Terlebih dahulu panaskan minyak di dalam kuali bersama-sama acuannya.
Setelah panas, ambil acuan itu lalu dituang ke atasnya dua sudu makan tepung adunan dan kembangkan adunan mengikut anggaran yang dikehendaki.
Kemudian taburkan kacang tanah ke atasnya, lalu masukkan ke dalam minyak panas.
Buatlah seterusnya hingga habis adunan tadi.
Setelah masak, bolehlah diangkat.
0 comments:
Post a Comment