Bahan-bahan ( 8 orang bleh mkn kot! )
- 1 kilo Ikan Kembung (agak-agak dlm 10 ekor saiz sederhana kecil)
- 6 keping Asam Gelugor (kalau suka masam letak lebih sikit)
- 1 Pkt Mee Laksa Kering (Direndam)
- 3 Btg Bunga Kantan (dibelah 4)
- 1 Ikat Daun Kesom (agak-agak jelah..kalau lebih pun sedap)
- Garam dan Serbuk Perisa secukup rasa
- 4 biji bawang besar
- 4 Biji Bawang Merah
- 15 tangkai cili kering (direndam seketika)
- 6 biji cili padi (yang merah-merah sikit)
- 4cm Belacan (kalau dapat belacan Kuala Kedah @ Kuala Perlis lg sedap)
- 3 Biji Timun (dihiris nipis memanjang)
- 3 Biji Bawang Besar (Dihiris Nipis)
- 1 ikat Daun Selom@Ulam Raja (Dihiris Nipis)(kalau takde 2-2 ni, daun salad pun boleh..)
- 5 Biji Telur (direbus)(dibelah 2)
- 3 Biji Limau Nipis@Kasturi (dibelah 2)
- 5 Biji Cili Padi@Cili Merah (dipotong kecil)
Cara-cara
- Rebus@kukus mee laksa yang direndam tadi. Toskan dan diketepikan.
- Ikan dibersihkan dan direbus bersama 3 keping asam gelugor sehingga ikan masak.
- Kemudian asingkan isi dan tulang. Tapis air rebusan ikan tadi dan dicampur bersama isi ikan dan dikisar.
- Sediakan periuk besar dan masukkan bahan kisar bersama isi ikan tadi. Rebus sehingga mendidih.Tambahkan air (kalau terlalu pekat)
- Masukkan bunga kantan dan daun kesom biarkan merebus sehingga naik aromanya..
- Masukkan garam & serbuk perisa secukup rasa.
- Apabila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan.
- (utk seorang mkn) Masukkan sedikit Mee Laksa ke dalam 1 mangkuk dan taburkan bahan-bahan ulam Selepas itu tuangkan kuah diatasnya. Perahkan asam limau dan sedia dimakan…yum..yum..
0 comments:
Post a Comment