Masakan dari Sarawak dan masa dianggarkan untuk memasak 30 minit.
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1 paket mee bee-hoon
- 1 paket besar perencah laksa (boleh didapati di supermarket)
- 1 biji kelapa parut
- 1/2 kg taugeh
- 1/2 kg isi ayam (tulang ayam untuk air rebusan ikut suka)
- 1/2 kg udang
- 3 biji telor ayam
- daun ketumbar
- limau nipis
>> Sambal <<
- 2-3 sudu cili kering ditumbuk
- bawang merah dan putih ikut suka
- belacan sebesar 1/2 kotak mancis
- minyak masak untuk menumis
Cara-cara
- Masukan 5 cawan air rebus tulang ayam bersama-sama isi ayam kedalam periuk.
- Rebus isi ayam hingga masak kemudian diangkat.
- Masukan udang, rebus sebentar kemudain diangkat.
- Masukkan perencah laksa sarawak bersama air rebusan tadi, rendidih dengan api perlahan selama 20 minit.
- Sementara menunggu, celur taugeh dan mee tadi. Goreng telur dadar, kupas udang dan siat isi ayam. Ketepikan.
- Perahkan santan sebanyak 4 - 5 cawan ikut suka.
- Sekarang bolehlah bee-hoon di hidang bersama-sama ayam yang disiat tadi, udang, taugeh, telur dadar dan daun ketumbar, limau dan sambal. Kuah lah lakasa tersebut dengan kuah yang disediakan tadi.
0 comments:
Post a Comment