Laksa Asam


Picture_507

very simple..resepi sendiri...


Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang2
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
Bahan-bahan untuk kuah:-
  • *4 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • *8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1/2 bunga kantan
Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 2.5cm belacan
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa

Cara-cara

  • Ikan yg direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
  • Isi ikan dikisar.
  • Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
  • Masukkan garam secukup rasa. Dan boleh lah dihidangkan.
Tambahan:-
  • Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).

0 comments:

Post a Comment