LAPIS ROTI DAGING


Lapis_roti_daging

Roti nak expired jangan biarkan terbuang... sesuai untuk sarapan atau minuman petang...

Bahan-bahan ( 6-8 orang )

  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser

Cara-cara

  1. Roti_masak_daging_kentang
    Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. 1roti_campur_susu_telor_garam
    Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. 2roti_pukul_semua_bahan
    Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. 3roti_celup_roti_dlm_bancuhan
    Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Roti_ramas2_roti
    Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6. 4roti_letak_1_3_roti
    lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. 6roti_letak_12_adunan
    Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. 7roti_lapisan_akihir_dgn_roti
    Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. 8roti_tabur_cheese
    Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. 9roti_bakar_12jam_marked_4
    Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Roti_potong
    Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12. Roti_sos
    Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos

0 comments:

Post a Comment