kuih tradisi yang kini mudah dan cepat disediakan...
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- 3 cawan beras pulut
- 3 cawan santan
- pewarna hijau
- kelapa parut/kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
- garam
- 1 biji gula Melaka/ 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
- 11/2 cawan air
- *** daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula
Cara-cara
- Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna
- Toskan pulut tadi
- Masukkan santan dan secubit garam
- Kemudian masukkan dlm microwave sekurang2nya 15mins (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 mins untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
- sediankan cling film/plastik dan oleskan sedikti margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atsanya
- Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi
- Sejukkan pulut sbelum dipotong
- Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
- Untuk air gulanya >>> masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes
0 comments:
Post a Comment