LOPES PERANTAU


Lopess

kuih tradisi yang kini mudah dan cepat disediakan...

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

  • 3 cawan beras pulut
  • 3 cawan santan
  • pewarna hijau
  • kelapa parut/kelapa kering 1 cawan (secukupnya)
  • garam
  • 1 biji gula Melaka/ 5 sudu besar gula perang (brown sugar)
  • 11/2 cawan air
  • *** daun pandan jika ada boleh gantikan pewarna hijau dan masukkan ke dlm air gula

Cara-cara

  1. Rendam beras pulut dengan sedikit pewarna hijau selama lebih kurang 1/2 jam atau pulut bertukar warna
  2. 1toskan
    Toskan pulut tadi
  3. 2masuksantan
    Masukkan santan dan secubit garam
  4. 3microwave
    Kemudian masukkan dlm microwave sekurang2nya 15mins (ikut jenis microwave) dan kacau setiap 5 mins untuk pastikan beras dan pulut sebati dan masak
  5. 4letakclingfilmn
    sediankan cling film/plastik dan oleskan sedikti margerin dan letakkan 1/3 bahagian pulut ke atsanya
  6. 5gulungpadat
    Gulung pulut tadi dengan padat dan rapi
  7. 6sejukkan
    Sejukkan pulut sbelum dipotong
  8. Gaulkan_kelapa
    Setelah sejuk potong lopes ikut ketebalan yang disukai dan gaul dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam
  9. Untuk air gulanya >>> masak gula bersama air dan tapiskan sebelum dituang ke atas lopes

0 comments:

Post a Comment