MEE JAWA

Bahan-Bahan:

  • 300 gm mee kuning (dicelur)
  • 100 gm tauge
  • 200 gm udang
  • 200 gm daging (dihiris)
  • 100 gm sawi (dihiris)
  • 2 keping tauhu goreng (dihiris)
  • 1 biji cili hijau (dihiris)
  • 1 keping fish cake (dihiris) 1 mangkuk stok daging
  • 2 biji keledek (rebus & dilecek)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • Garam & minyak masak

Cara:

  • Panaskan minyka masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, udang kering & cili kisar hingga garing. Masukkan stok daging, keledek & daging. Masak hingga daging lembut. Kemudian masukkan udang, sawi, fish cake & garam. Biarkan merenih hingga mendidih. Angkat & hidangkan.

Cadangan Hidangan:

  • Masukkan mee & tauge ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah panas hingga penuh. Bubuhkan telur rebus, tauhu goreng & cili hiris.

0 comments:

Post a Comment