- 1 kg mee kuning (dicelur)
- 300 gm tauge
- 2 tangkai daun sup (dihiris)
- 2 tangkai daun bawang (dihiris)
- 8 biji cili merah (dihiris)
- 4 keping tauhu goreng (dihiris)
- Sedikit bawang goreng
- 6 biji telur (dibelah)
- 6 biji limau kasturi (dibelah).
Bahan Penumis Dikisar:
- 2 sudu besar ketumbar
- 6 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 15 tangkai cili kering
- 1 sudu kecil jintan kasar
- 1 sudu kecil jintan manis Bahan Kuah:
- 300 gm daging (cincang)
- 200 gm tetel (direbus)
- 300 gm keledek (direbus)
- 250 gm udang basah
- 5 sudu besar taucu
- 1 cawan kacang tanah (ditumbuk halus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 cm lengkuas (diketuk)
- ½ cawan minyak masak
- Garam, gula & air secukupnya
Cara:
- Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan Bahan Penumis hingga garing. Masukkan daging cincang, tetel & udang. Gaulkan supaya bercampur rata. Kemudian masukkan kacang tanah, air, gara, gula & taucu. Kacau selalu supaya tidak hangit. Bila sudah masak bolehlah diangkat.
Cadangan Hidangan:
- Masukkan sedikit mee ke dalam mangkuk. Bubuhkan serba sedikit tauge, telur rebus, tauhu goreng, limau kasturi, cili merah, daun sup & daun bawang. Kemudian tuangkan kuah panas hingga penuh. Taburkan bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment