MEE SIAM

Bahan-Bahan:

  • 1 bungkus mihun (direndam & ditoskan)
  • 250 gm udang hidup kecil (disiang kulit
  • dibuang uratnya & jangan dibuang kulitnya.
  • 600 leter air
  • 2 sudu garam
  • ½ cawan minyak makan
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 keping tauhu kuning (dipotong dadu sebesar 2.5 cm)
  • 1 sudu taucu

Bahan Sos:

  • 1 sudu minyak makan
  • 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 2 sudu lada merah giling
  • 1 sudu taucu (ditumbuk)
  • 2 sudu kicap cair
  • 125 taugeh (dibuang ekornya)
  • 60 gm daun kucai (dipotong sepanjang 2.5 cm)
  • 2 batang lada merah (dihiris menyerong & dibuang bijinya)
  • 8 ulas bawang merah (dihiris & digoreng hingga garing)
  • 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
  • 125 gm limau kasturi (dibelah dua & dubuang bijinya)
  • 2 sudu gula
  • 3 sudu air asam jawa
  • 1 ½ cawan santan
  • Garam secukup rasa

Cara:

  • Rebus kulit udang dengan air untuk mendapatkan 1 cawan air rebusan.Tapis air rebusan itu & masukkan garam. Pijarkan minyak di atas api yang sederhana.Goreng bawang putih hingga garing,kemudian masukkan udang.Gorengkan selama 2 minit.Masukkan mihun & tumis dengan berkacau cepat-cepat selama 4-5 minit.Masukkan taugeh & kucai.Goreng hingga mihun masak,sambil mengacaunya selalu. Isikan ke dalam pinggan & hiaskan dengan lada,bawang merah & telur. Hidangkan limau kasturi secara berasingan.

Untuk menyediakan sos:

  • Pijarkan minyak & tumiskan tiga bahan yang pertama hingga garing. Masukkan gula.Apabila telah larut,masukkan bahan-bahan selebihnya. Kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit.Tuangkan ke dalam mangkuk sos hidangkan dengan mee siam.

Cadangan Hidangan:

  • Untuk 4-6 orang saja

0 comments:

Post a Comment