- 1 bungkus mihun (direndam & ditoskan)
- 250 gm udang hidup kecil (disiang kulit
- dibuang uratnya & jangan dibuang kulitnya.
- 600 leter air
- 2 sudu garam
- ½ cawan minyak makan
- 4 ulas bawang putih (dicincang)
- 2 keping tauhu kuning (dipotong dadu sebesar 2.5 cm)
- 1 sudu taucu
Bahan Sos:
- 1 sudu minyak makan
- 6 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 2 sudu lada merah giling
- 1 sudu taucu (ditumbuk)
- 2 sudu kicap cair
- 125 taugeh (dibuang ekornya)
- 60 gm daun kucai (dipotong sepanjang 2.5 cm)
- 2 batang lada merah (dihiris menyerong & dibuang bijinya)
- 8 ulas bawang merah (dihiris & digoreng hingga garing)
- 2 biji telur (direbus,dibuang kulitnya & dihiris)
- 125 gm limau kasturi (dibelah dua & dubuang bijinya)
- 2 sudu gula
- 3 sudu air asam jawa
- 1 ½ cawan santan
- Garam secukup rasa
Cara:
- Rebus kulit udang dengan air untuk mendapatkan 1 cawan air rebusan.Tapis air rebusan itu & masukkan garam. Pijarkan minyak di atas api yang sederhana.Goreng bawang putih hingga garing,kemudian masukkan udang.Gorengkan selama 2 minit.Masukkan mihun & tumis dengan berkacau cepat-cepat selama 4-5 minit.Masukkan taugeh & kucai.Goreng hingga mihun masak,sambil mengacaunya selalu. Isikan ke dalam pinggan & hiaskan dengan lada,bawang merah & telur. Hidangkan limau kasturi secara berasingan.
Untuk menyediakan sos:
- Pijarkan minyak & tumiskan tiga bahan yang pertama hingga garing. Masukkan gula.Apabila telah larut,masukkan bahan-bahan selebihnya. Kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit.Tuangkan ke dalam mangkuk sos hidangkan dengan mee siam.
Cadangan Hidangan:
- Untuk 4-6 orang saja
0 comments:
Post a Comment