MEE UDANG

Bahan-Bahan:

  • 1 kati mi kuning
  • ½ kati udang basah - bersaiz sederhana
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 2 biji bawang besar} kisar
  • 2 ulas bawang putih} kisar
  • Sedikit belacan } kisar
  • 3 camca teh sos cili
  • 3 camca teh sos tomato
  • ½ sudu teh gula pasir 4 batang sawi
  • ½ kati taugeh
  • 2 pokok daun bawang
  • 2 tangkai daun sup
  • 5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
  • 5 biji cili masak
  • Limau kasturi
  • Sedikit bawang goreng

Cara:

  • Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
  • Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
  • Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
  • Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
  • Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
  • Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.

Tambahan:

  • Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.

0 comments:

Post a Comment