- 1 kati mi kuning
- ½ kati udang basah - bersaiz sederhana
- 10 tangkai cili kering - dikisar
- 2 biji bawang besar} kisar
- 2 ulas bawang putih} kisar
- Sedikit belacan } kisar
- 3 camca teh sos cili
- 3 camca teh sos tomato
- ½ sudu teh gula pasir 4 batang sawi
- ½ kati taugeh
- 2 pokok daun bawang
- 2 tangkai daun sup
- 5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
- 5 biji cili masak
- Limau kasturi
- Sedikit bawang goreng
Cara:
- Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
- Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
- Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
- Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
- Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.
- Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
Tambahan:
- Segala bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.
0 comments:
Post a Comment