PASTRY SAMAOAS


Image106

Resipi dari internet.

Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 225g tepung gandum
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak sayuran
  • 80ml air suam
Inti samosa (ikut selera masing2)

Cara-cara

  1. Satukan tepung dan garam, gaul hingga sekata.
  2. Masukkan minyak sayuran dan air suam, gaulkan hingga menjadi doh.
  3. Uli doh sehingga licin, tutup dengan plastic wrap dah rehatkan selama 30 minit. (suhu bilik)
  4. Bahagikan doh kepada 12 bahagian.
  5. Bulatkan setiap bahagian dan canai menjadi bulatan lebih kurang 15cm diameter. Potong kepada dua bahagian.
  6. Image098
    Ambil satu bahagian, sapukan air sekeliling tepi pastry dan bentukkan menjadi cone.
  7. Image099
    Masukkan inti samosa dan lipatkan bahagian yg terbuka, menjadi segitiga.
  8. Image101
  9. Image109
    Goreng dlm minyak sederhana panas, hingga keemasan.
  10. Biasanya, inti samosa ni jenis savory - i.e. kentang, sayur-sayuran, ayam, daging. Tapi boleh juga guna inti manis - i.e. kacang, kelapa, creamcheese etc. Terpulang ikut selera masing2.

0 comments:

Post a Comment